Clubinfo

BVAC Logo

De naam Beerschot kwam al voor in geschriften van de twaalfde en dertiende eeuw.  Er is dan spraken van Bernescot, een gebied gelegen tussen Antwerpen en Hoboken.  Scot of schot is een weide of afgebakend terrein.  Berne of beer is een mannelijk everzwijn of varken end niet de beer in ons logo. 
Onze lijspreuk is ‘TENE QUOD BENE’ of ‘BEHOUDT HET GOEDE’. 

Op het Bernescot werdt in 1880 de ‘Antwerp Football and Cricket Club’ opgericht.  In 1899 wordt ‘Royal Beerschot Athletic Club’ opgericht door Alfred Grisar en een paar van de ‘Antwerp Footbal and Cricket Club’ bestuursleden.  Het wapenschild en spreuk werden toen overgenomen.  In 1914 werd de atletiekvereniging met het stamnummer 5 opgericht en in 1950 kwam daar de een damesfdeling bij.

In de loop van de jaren veranderde de club een aantal keer van naam: onder meer RBVAV (voetbal en atletiekvereniging) en RBVAC (voetbal en atletiekclub). De atletiekafdeling van Beerschot behaalde grote successen met onder meer Jean-Baptiste Peeters, de gebroeders Patrick en Ronald Desruelles en Fons Brydenbach. Beerschot Atletiek vaardigde heel wat Belgische kampioenen af op Europese en Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen.  Beerschot Atletiek won daarnaast meerdere malen de Interclub (een clubcompetitie met de beste teams van België).

Na de fusie van Beerschot met Germinal Ekeren in 1999 diende Beerschot Atletiek een onafhankelijke koers te varen. Een nieuwe vzw werd opgericht onder de naam BVAC (Beerschot Vrienden Atletiek Club).  De club werd op dat ogenblik verplicht zijn vaste stek in het Olympisch Stadion te verlaten en belande na vele locatiewisselingen uiteindelijk in het Kielpark, met een gravelpiste van 333 meter en 4 banen.  Het resultaat was een leegloop met op een gegeven ogenblik slechts 50 leden.

In 2007 is de club, dankzij een nieuwe voorzitter en bestuur, gestaag binnen groeien tot een club met 400 leden.  De initiële focus van de club was een jeugdwerking uit te bouwen om elk kind in het Antwerpse op een laagdrempelige manier atletiek dicht bij huis te beoefenen.  Daarnaast heeft Beerschot Atletiek een recreatieve werking uit de grond gestampt die  kinderen en volwassenen toelaat op een niet competitieve manier te sporten.  Ook dit onder het motto ‘Atletiek dicht bij huis’.  Dit resulteerde in onderafdelingen in Park Spoor Noord, Linkeroever, St. Andries, Het Rooi in Berchem en Ruggeveld in Deurne.

Beerschot Atletiek organiseert al jaren Start to Run sessies die iedereen toelaten om in groep op een leuke manier te bewegen, ieder naar eigen kunnen.  Die sessies, 2 per jaar,  zijn laagdrempelig en worden dicht bij huis gegeven.

In het voorjaar van 2018 besliste de Stad Antwerpen dan toch om iets te doen aan de slechte staat van de atletiekpiste in het Kielpark.  Er kan namelijk niet getraind worden bij regen omdat de piste dan onder water staat. Omdat er niet voldoende financiële middelen waren om een volledige piste aan te leggen, werd er gekozen voor 8 banen van 90 meter in tartan. Op die manier hoopt de club meer kwaliteitsvolle begeleiding te kunnen voorzien voor zijn atleten. Desondanks beseft iedereen dat dit een pleister is op een diepe wonde en dat er dringend nood is aan een degelijke accommodatie in Antwerpen-Zuid.